Aktualności / wydarzenia

Aktualności / wydarzenia

Zegarmistrzowska - Kawiarnia i Restauracja dodał(a) nowe zdjęcia (2).

Dzień dobry,
to nasze propozycje na WEEKEND:
- Staropolski żurek z jajkiem;
- Krem z zielonego groszku;
- Konfitowane udo kaczki na sosie porzeczkowym z gratin z batatów i sałatką z kalarepy;
- De volaille z puree ziemniaczanym i domowym coleslaw'em;
- Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Do wołowiny polecamy wino Caliterra Reserva Cabernet Sauvignon lub piwo Chimay Blue.
Na deser słynny, zniewalający Sernik Adriana, pyszne Rafaello Małgorzaty lub lody.
Zapraszamy i życzymy smacznego.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
to nasze propozycje na WEEKEND:
- Staropolski żurek z jajkiem;
- Krem z zielonego groszku;
- Konfitowane udo kaczki na sosie porzeczkowym z gratin z batatów i sałatką z kalarepy;
- De volaille z puree ziemniaczanym i domowym coleslawem;
- Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Do wołowiny polecamy wino Caliterra Reserva Cabernet Sauvignon lub piwo Chimay Blue.
Na deser słynny, zniewalający Sernik Adriana, pyszne Rafaello Małgorzaty lub lody.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

Dzień dobry,
oto nasza propozycja na piątkowy LUNCH:
- Zupa porowo-koperkowa;
- Miruna z szafranowym ryżem i pieczonym rabarbarem;
- Grillowany filet z cukinii ze smażonymi kluseczkami pszennymi i salsą z pieczonego buraka.
Zapraszamy i życzymy smacznego.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasza propozycja na piątkowy LUNCH:
- Zupa porowo-koperkowa;
- Miruna z szafranowym ryżem i pieczonym rabarbarem;
- Grillowany filet z cukinii ze smażonymi kluseczkami pszennymi i salsą z pieczonego buraka.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

Dzień dobry,
oto nasz środowy LUNCH:
- Francuska zupa jarzynowa z pesto;
- Grillowana terrina drobiowa z suszonymi pomidorami, puree musztardowym i fasolką szparagową;
- Pieczone pulpety z kaszy jaglanej na tagliatelle z marchewki i cukinii.
Zapraszamy i życzymy smacznego.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasz środowy LUNCH:
- Francuska zupa jarzynowa z pesto;
- Grillowana terrina drobiowa z suszonymi pomidorami, puree musztardowym i fasolką szparagową;
- Pieczone pulpety z kaszy jaglanej na tagliatelle z marchewki i cukinii.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

Zegarmistrzowska - Kawiarnia i Restauracja udostępnił(a) swoje zdjęcie.

No więc dzisiaj na LUNCH domowe burgery !!! Z własnej roboty bułeczką !!! A konkretnie:
- Krem z warzyw z marynowaną w bazylii kukurydzą;
- Przepyszny, soczysty burger szefa kuchni;
- Sałatka z melonem i kalarepką.
Zapraszamy i życzymy smacznego.
... Zobacz więcejZwiń

Przygotowujemy jutrzejszy LUNCH. Kto zgadnie co będzie?

No więc dzisiaj na LUNCH domowe burgery !!! Z własnej roboty bułeczką !!! A konkretnie:
- Krem z warzyw z marynowaną w bazylii kukurydzą;
- Przepyszny, soczysty burger szefa kuchni;
- Sałatka z melonem i kalarepką.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

Teresa Tuzhilin, Jacek Janota Bzowski and 9 others like this

Zegarmistrzowska - Kawiarnia i RestauracjaTak to mniej więcej wygląda. A jak smakuje ...

Attachment5 days ago   ·  2
Zegarmistrzowska - Kawiarnia i Restauracja

Komentarze na Facebooku

Przygotowujemy jutrzejszy LUNCH. Kto zgadnie co będzie? ... Zobacz więcejZwiń

Przygotowujemy jutrzejszy LUNCH. Kto zgadnie co będzie?

Ewelina Jasińska likes this

Zegarmistrzowska - Kawiarnia i RestauracjaMała podpowiedź ...

Attachment5 days ago
Zegarmistrzowska - Kawiarnia i Restauracja

Ula ZiółkowskaHym.. Na pewno cos smacznego😃

5 days ago   ·  1
Ula Ziółkowska

Komentarze na Facebooku

Zegarmistrzowska - Kawiarnia i Restauracja udostępnił(a) wydarzenie użytkownika Filip Odrobiński.

Każdy pozytywnie zakręcony na punkcie zegarów, zegarków i zegarmistrzostwa musi tam być !!! My będziemy na pewno !!! Do zobaczenia w Łodzi 30.09.
... Zobacz więcejZwiń

"It's all about watches"- Festiwal zegarków - Łódź 2017

sobota Wrzesień 30th, 2017 – 10:00

Instytut Europejski w Łodzi

Szanowni Państwo. Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Zegarmistrzostwa ma ogromny zaszczyt zaprosić Państwa na I edycję targów zegarmistrzowskich "It's all about watches" - Festiwal zegarków - Ł...

Its all about watches- Festiwal zegarków - Łódź 2017

Kucharz zwariował. Z resztą sami zobaczcie co przygotował na weekend:
- Krem z marchewki z mleczkiem kokosowym i groszkiem marynowanym w rumie (%) 😉
- Domowy żurek z jajkiem
- Żeberka z blanszowaną botwiną, pieczonym rabarbarem i sosem Jack Daniels (%) 😉
- Rumsztyk po Adriańsku podany z kaszą gryczaną z patelni i złocistą fasolką szparagową.
Do żeberek polecamy ciemne piwo Chimay Blue a do rumsztyku Kwak'a. Na deser lody lub domowe ciasto. Zapraszamy i życzymy smacznego.
... Zobacz więcejZwiń

Kucharz zwariował. Z resztą sami zobaczcie co przygotował na weekend:
- Krem z marchewki z mleczkiem kokosowym i groszkiem marynowanym w rumie (%) ;)
- Domowy żurek z jajkiem 
- Żeberka z blanszowaną botwiną, pieczonym rabarbarem i sosem Jack Daniels (%) ;)
- Rumsztyk po Adriańsku podany z kaszą gryczaną z patelni i złocistą fasolką szparagową.
Do żeberek polecamy ciemne piwo Chimay Blue a do rumsztyku Kwaka. Na deser lody lub domowe ciasto. Zapraszamy i życzymy smacznego.

Zegarmistrzowska - Kawiarnia i Restauracja dodał(a) nowe zdjęcia (4).

Dzień dobry, dzisiaj Zegarmistrzowska Środa. Od 15:00 nasza Zegarmistrzyni Kasia Wierzbicka czeka na Was i Wasze zegary. Przy okazji bardzo dziękujemy Zegarmistrzowi Janowi Szymańskiemu za fascynujące opowieści o "babcinych zegarach" podczas niedzielnego spotkania w ramach Festiwalu Otwarte Ogrody Sadyby 2017. Dziękujemy też licznie przybyłym gościom oraz organizatorom festiwalu. Było super.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry, dzisiaj Zegarmistrzowska Środa. Od 15:00 nasza Zegarmistrzyni Kasia Wierzbicka czeka na Was i Wasze zegary. Przy okazji bardzo dziękujemy Zegarmistrzowi Janowi Szymańskiemu za fascynujące opowieści o babcinych zegarach podczas niedzielnego spotkania w ramach Festiwalu Otwarte Ogrody Sadyby 2017. Dziękujemy też licznie przybyłym gościom oraz organizatorom festiwalu. Było super.

Dzień dobry,
oto nasz wtorkowy LUNCH:
- Krem z zielonego groszku;
- Szynka pieczona w niskiej temperaturze z sosem musztardowym, młodymi ziemniakami i surówką;
- Tarta z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi.
Zapraszamy i życzymy smacznego.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasz wtorkowy LUNCH:
- Krem z zielonego groszku;
- Szynka pieczona w niskiej temperaturze z sosem musztardowym, młodymi ziemniakami i surówką;
- Tarta z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

Zapraszamy na plenerową wystawę prac Krzysztofa Kargola i Piotra Wojtkiewicza. Tylko dzisiaj w ZEGARMISTRZOWSKIEJ 🙂 !!! ... Zobacz więcejZwiń

Zapraszamy na plenerową wystawę prac Krzysztofa Kargola i Piotra Wojtkiewicza. Tylko dzisiaj w ZEGARMISTRZOWSKIEJ :) !!!

Dagielica Dag, Anna Pakulska and 12 others like this

Zegarmistrzowska - Kawiarnia i Restauracja... dzisiaj przed Zegarmistrzowską. Krzysztof Kargol dziękuję. Pokaż co namalowałeś...

Attachment2 weeks ago

4 Replies

Zegarmistrzowska - Kawiarnia i Restauracja

Komentarze na Facebooku

Zegarmistrzowska - Kawiarnia i Restauracja udostępnił(a) wydarzenie użytkownika Towarzystwo Społeczno Kulturalne Miasto Ogród Sadyba.

Zapraszamy !!!
... Zobacz więcejZwiń

Festiwal Otwarte Ogrody Sadyba 2017

piątek Czerwiec 9th, 2017 – 20:00

Sadyba

Drodzy Sadybianie i Przyjaciele Sadyby, zapraszamy na kolejną, juz XI edycję, naszego sąsiedzkiego święta - Festiwalu Otwarte Ogrody Sadyba 2017! Wkrótce szczegółowy program! Już dziś zareze...

Festiwal Otwarte Ogrody Sadyba 2017

Zegarmistrzowska - Kawiarnia i Restauracja dodał(a) wydarzenie.

Szanowni Państwo, niestety z powodu niedyspozycji zdrowotnej naszego wykładowcy Jana Szymańskiego jesteśmy zmuszeni odwołać weekendowe zajęcia i przełożyć Kurs na inny termin. Bardzo przepraszamy za zmianę planów i prosimy o wyrozumiałość - sytuacja losowa. Niebawem zaproponujemy alternatywny termin Kursu. Z poważaniem Maciej Wojas.

Kochani. Nadchodzi czas wakacji, będzie trochę więcej czasu więc zgodnie z obietnicą zapraszamy wszystkich chętnych na kolejne warsztaty wg. programu "stg1" tj. blok szkoleniowo-warsztatowy skierowany do osób zainteresowanych zdobyciem podstawowej wiedzy oraz umiejętności praktycznych w zakresie sztuki zegarmistrzowskiej. Zajęcia odbędą się dzień po dniu w ramach jednego weekendu - zaczynamy w piątek 23ego czerwca o godzinie 18:00, kontynuujemy w sobotę od 9:30 i kończymy w niedzielę 25 marca ok. 13:30. Razem ok. 14 godzin warsztatowych. Jest to między innymi ukłon w stronę osób spoza Warszawy, które chciałby wziąć udział.

"PODSTAWOWY KURS WIEDZY ZEGARMISTRZOWSKIEJ DLA KOLEKCJONERÓW I AMATORÓW RZEMIOSŁA ZEGARMISTRZOWSKIEGO"
Przygotowanie merytoryczne, prowadzenie i nauka - zegarmistrz, pasjonat, kolekcjoner, wykładowca i znawca rzemiosła Jan Szymański.

- Kiedy powstał pierwszy zegar mechaniczny?
- Jaka jest ogólna zasada działania mechanizmu zegarowego?
- Po co te wszystkie kamienie?
- Co to jest kotwica, włos, paleta, wychwyt, balans, turbillon, wahnik, etc.?
- Co to znaczy, że mój zegarek ma uszkodzone czopy i czemu tyle trzeba czekać na naprawę?
- Co to jest "pucówa" i jak często powinno sie ją robić?
- Jak poznać, że zegarek był serwisowany?
- Jak otworzyć i zamknąć zegarek w fachowy i bezpieczny sposób?
- Czy można zmienić pasek we własnym zakresie? Jak się do tego zabrać?
- Jak wstępnie ocenić oryginalność zegarka?

Na te i wiele innych pytań uzyskacie odpowiedź w ramach naszego kursu. Poza wiedzą teoretyczną zdobędziecie również wiele umiejętności praktycznych nieodzownych dla każdego kolekcjonera i pasjonata. Naszą ideą jest pełna interakcja z kursantami, jesteśmy otwarci na Wasze pytania, zainteresowania, chętnie skonsultujemy Waszą kolekcję i "popracujemy" na Waszych egzemplarzach, uwzględnimy w programie Wasze pomysły. Każdy uczestnik otrzyma dyplom ukończenia kursu.

Kurs będzie podzielony na trzy sesje po trzy godziny warsztatowe z dodatkowym czasem na indywidualne pytania i konsultacje. Oto generalny program kursu:

Piątek 23.06.2017 godz. 18:00 - 22:00
1. ZAGADNIENIA PODSTAWOWE, RÓŻNE POJĘCIA I DEFINICJE CZASU.
a) Urządzenia do mierzenia czasu - czasomierze;
b) Krótka historia zegarów i zegarków;
c) Podstawowe typy mechanizmów zegarowych
d) Dyskusja, pytania, określenie przez kursantów ich szczegółowych oczekiwań.

Sobota 24.06.2017 godz. 9:30 - 13:00
2. BUDOWA KOLEKCJI.
a) Różne kryteria wyceny-oceny kolekcjonowanych przedmiotów (zegarów, zegarków, czasomierzy, narzędzi zegarmistrzowskich, katalogów, prospektów, literatury, etc.);
b) Podstawowe wyznaczniki zegarów i zegarków oryginalnych;
c) Repliki, podróbki, kompilacje.
3. NIESPODZIANKA !!! - gość specjalny, zegarmistrz, specjalista od chronografów Paweł Kowalczyk podzieli się częścią swojej wiedzy i doświadczenia.

Niedziela 25.06.2017 godz. 9:30 - 13:30
4. ZAJĘCIA PRAKTYCZNE
a) Obsługa zegarów i zegarków (zegarki kieszonkowe, naręczne, z naciągiem automatycznym i różnymi komplikacjami - np. chronograf, multikalendarz);
b) Jak dbać o swoją kolekcję - konserwacja bieżąca, przeglądy, naprawy;
c) Nauka prawidłowego posługiwania się mechanizmami nakręcania naciągu (ręcznego, automatycznego, elektromagnetycznego). Wymiana pasków, bransolet, nauka praktycznej wymiany podstawowych typów baterii, nauka prawidłowego otwierania i zamykania zegarków;
d) Rozdanie dyplomów.

Ponieważ zależy nam na wysokiej jakości kursu liczba uczestników jest ściśle ograniczona do 8 osób. Chętnych prosimy o wpisanie się na listę wydarzenia oraz wysłanie zgłoszenia z numerem telefonu na adres zegarmistrzowska@zegarmistrzowska.pl , decyduje kolejność zgłoszeń. Nauczeni doświadczeniami z poprzednich edycji bardzo prosimy o przemyślane deklaracje tak aby nie kolidowało to z Waszymi innymi planami.

Cena za cały kurs (3 sesje po ok. 4 godziny) wynosi 565zł.

W razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt - 604 773 129 Maciej

W najbliższym czasie przedstawimy program kursu "stg2" dla osób, które ukończyły pierwszy etap. W ten sposób będziemy kontynuować przekazywanie Wam bardziej zaawansowanej wiedzy, kto wie, może są wśród Was przyszli zegarmistrzowie?

Serdecznie zapraszamy
Jan Szymański i Maciej Wojas
... Zobacz więcejZwiń

Kurs wiedzy zegarmistrzowskiej dla kolekcjonerów i amatorów stg1

piątek Czerwiec 23rd, 2017 – 18:00

Zegarmistrzowska - Kawiarnia i Restauracja

Szanowni Państwo, niestety z powodu niedyspozycji zdrowotnej naszego wykładowcy Jana Szymańskiego jesteśmy zmuszeni odwołać weekendowe zajęcia i przełożyć Kurs na inny termin. Bardzo przepra...

Kurs wiedzy zegarmistrzowskiej dla kolekcjonerów i amatorów stg1

Dzień dobry,
oto nasza piątkowa rybka na LUNCH:
- Krem z pieczonych buraków z nutą ananasową;
- Morszczuk w panierce kuskusowej z grillowanymi ziemniakami i surówką;
- Carpaccio z pieczonej cukinii z czerwoną soczewicą i serem feta.
Zapraszamy i życzymy smacznego.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasza piątkowa rybka na LUNCH:
- Krem z pieczonych buraków z nutą ananasową;
- Morszczuk w panierce kuskusowej z grillowanymi ziemniakami i surówką;
- Carpaccio z pieczonej cukinii z czerwoną soczewicą i serem feta.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

Dzień dobry,
Oto nasz czwartkowy LUNCH:
- Zupa cytrynowa z ryżem;
- Grillowana polędwiczka z sosem cygańskim, żółtą fasolą z wody i młodymi ziemniakami;
- Wegetariańska fasolka po bretońsku z ziołowymi podpłomykami.
Zapraszamy i życzymy smacznego.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
Oto nasz czwartkowy LUNCH:
- Zupa cytrynowa z ryżem;
- Grillowana polędwiczka z sosem cygańskim, żółtą fasolą z wody i młodymi ziemniakami;
- Wegetariańska fasolka po bretońsku z ziołowymi podpłomykami.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

Dzień dobry,
Oto nasz środowy LUNCH:
- Włoski krem z pieczonych warzyw;
- Jednogarnkowe danie z indykiem, swojską kiełbaską, warzywami korzennymi i młodymi ziemniakami;
- Kotlety jajeczne z duszonymi na maśle pieczarkami i sałatką ze świeżych warzyw.
Zapraszamy i życzymy smacznego.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
Oto nasz środowy LUNCH:
- Włoski krem z pieczonych warzyw;
- Jednogarnkowe danie z indykiem, swojską kiełbaską, warzywami korzennymi i młodymi ziemniakami;
- Kotlety jajeczne z duszonymi na maśle pieczarkami i sałatką ze świeżych warzyw.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

Dzień dobry,
oto nasza propozycja na wtorkowy LUNCH:
- Zupa jarzynowa z płatkami nagietka;
- Kotlety mielone z mizerią i talarkami ziemniaczanymi;
- Kaszotto z niepalonej kaszy gryczanej ze szparagami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Zapraszamy i życzymy smacznego.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasza propozycja na wtorkowy LUNCH:
- Zupa jarzynowa z płatkami nagietka;
- Kotlety mielone z mizerią i talarkami ziemniaczanymi;
- Kaszotto z niepalonej kaszy gryczanej ze szparagami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

Dzień dobry,
oto nasza propozycja na poniedziałkowy LUNCH:
- Krem pomidorowo-soczewicowy z jogurtem;
- Caprese z kurczaka i sera brie podane z ziemniakami w mundurkach;
- Risotto ze szpinakiem, suszonym pomidorem i rukolą.
Zapraszamy i życzymy smacznego.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasza propozycja na poniedziałkowy LUNCH:
- Krem pomidorowo-soczewicowy z jogurtem;
- Caprese z kurczaka i sera brie podane z ziemniakami w mundurkach;
- Risotto ze szpinakiem, suszonym pomidorem i rukolą.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

Grazyna Szymkowiak, Katarzyna Cegielska and 10 others like this

Ewa KlosinskaByłam wczoraj na obiedzie z przyjaciółkami. Przemiła Pani Kelnerka, smaczna zupa rybna i cała reszta. Do polecania. 🙂

3 weeks ago   ·  1
Ewa Klosinska

Komentarze na Facebooku

Dzień dobry,
Oto nasze propozycje na weekend:
- Pikantna zupa rybna z rumem, papryką i pomidorami;
- Zupa z soczewicy z kalarepką;
- Klasyczny de volaille z pure ziemniaczanym i surówką warzywną;
- Królik w sosie winno-żurawinowym z ryżowymi kotlecikami i grillowaną cukinią w jogurcie;
- Szparagi w sosie z suszonych pomidorów z wiórkami parmezanu i pomidorkami chery.
Zapraszamy i życzymy smacznego.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
Oto nasze propozycje na weekend:
- Pikantna zupa rybna z rumem, papryką i pomidorami;
- Zupa z soczewicy z kalarepką;
- Klasyczny de volaille z pure ziemniaczanym i surówką warzywną;
- Królik w sosie winno-żurawinowym z ryżowymi kotlecikami i grillowaną cukinią w jogurcie;
- Szparagi w sosie z suszonych pomidorów z wiórkami parmezanu i pomidorkami chery.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

Dzień dobry,
oto nasz czwartkowy LUNCH:
- Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem;
- Schab karkowy pieczony w niskiej temperaturze "Pulled pork" z opiekanymi ziemniakami oraz surówką z pora i marchewki;
- Grillowane warzywa z kaszą kuskus i mozarellą z pesto z suszonych pomidorów.
Zapraszamy i życzymy smacznego.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasz czwartkowy LUNCH:
- Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem;
- Schab karkowy pieczony w niskiej temperaturze Pulled pork z opiekanymi ziemniakami oraz surówką z pora i marchewki;
- Grillowane warzywa z kaszą kuskus i mozarellą z pesto z suszonych pomidorów.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

Dzień dobry,
oto nasze propozycje na weekend:
- Botwinka z jajkiem;
- Krem z czerwonej soczewicy z grillowanym kurczakiem;
- Królik w sosie grzybowym z wiejską kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty;
- Polędwica wołowa po burgundzku z młodymi ziemniakami;
- Konfitowana noga kaczki w sosie wiśniowo-jabłkowym z talarkami ziemniaczanymi i smażonym zielonym groszkiem.
Polecamy również nasze domowe ciasta, desery, Dziki Cydr oraz lody Carte d'Or.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasze propozycje na weekend:
- Botwinka z jajkiem;
- Krem z czerwonej soczewicy z grillowanym kurczakiem;
- Królik w sosie grzybowym z wiejską kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty;
- Polędwica wołowa po burgundzku z młodymi ziemniakami;
- Konfitowana noga kaczki w sosie wiśniowo-jabłkowym z talarkami ziemniaczanymi i smażonym zielonym groszkiem.
Polecamy również nasze domowe ciasta, desery, Dziki Cydr oraz lody Carte dOr.

+ There are no comments

Add yours