Aktualności / wydarzenia
Aktualności / wydarzenia

Dzień dobry,
oto nasza propozycja na środowy LUNCH:
- Zupa porowa;
- Kotlet schabowy z zasmażanymi ziemniaczkami i domowym coleslaw'em;
- Roladki z bakłażana ze szpinakiem i sosem pomidorowym.
Mamy też coś dobrego na deser 🙂
Zapraszamy.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasza propozycja na środowy LUNCH:
- Zupa porowa;
- Kotlet schabowy z zasmażanymi ziemniaczkami i domowym coleslawem;
- Roladki z bakłażana ze szpinakiem i sosem pomidorowym.
Mamy też coś dobrego na deser :)
Zapraszamy.

Dzień dobry,
oto nasz wtorkowy LUNCH:
- Grzybowy krupnik z pieczonym kurczakiem i lanymi kluskami (przygotowany wg. przepisu Babci naszego Szefa Kuchni)
- Duszony udziec indyka w sosie własnym z warzywami podany z kaszą bulgur;
- Biała fasolka po sycylijsku z grillowanymi warzywami i pomidorami podana z ziołową grzanką.
Zapraszamy.

(przykładowe danie z naszej kuchni - Barszczyk z pasztecikami)
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasz wtorkowy LUNCH:
- Grzybowy krupnik z pieczonym kurczakiem i lanymi kluskami (przygotowany wg. przepisu Babci naszego Szefa Kuchni)
- Duszony udziec indyka w sosie własnym z warzywami podany z kaszą bulgur;
- Biała fasolka po sycylijsku z grillowanymi warzywami i pomidorami podana z ziołową grzanką.
Zapraszamy.

(przykładowe danie z naszej kuchni - Barszczyk z pasztecikami)

Dzień dobry,
oto nasz poniedziałkowy LUNCH:
- Kapuśniak z pomidorami i majerankiem;
- Greckie kotleciki z cielęciny i wołowiny podane z sosem tzatziki, opiekanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw;
- Kotlety z jajek i kaszy gryczanej podane z pieczarkami duszonymi na maśle i surówka z białej kapusty.
Zapraszamy.

(przykładowe danie z naszej karty - Kaszotto z ciecierzycą i serem feta.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasz poniedziałkowy LUNCH:
- Kapuśniak z pomidorami i majerankiem;
- Greckie kotleciki z cielęciny i wołowiny podane z sosem tzatziki, opiekanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw;
- Kotlety z jajek i kaszy gryczanej podane z pieczarkami duszonymi na maśle i surówka z białej kapusty.
Zapraszamy.

(przykładowe danie z naszej karty - Kaszotto z ciecierzycą i serem feta.

Dzień dobry,
Oto nasze specjalne propozycje na weekend:
- Zupa cebulowa z grzanką i serem cheddar;
- Krem pomidorowo-paprykowy;
- Klasyczny De Volaille z surówką z białej kapusty i puree ziemniaczanym;
- Krewetki tygrysie z chorizo i domowym makaronem;
- Pieczony królik z sosem z kopru włoskiego, pasztetem ryżowo-warzywnym i romanesco.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

(przykładowe danie na naszej kuchni - Królik w sosie z czarnej porzeczki)
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
Oto nasze specjalne propozycje na weekend:
- Zupa cebulowa z grzanką i serem cheddar;
- Krem pomidorowo-paprykowy;
- Klasyczny De Volaille z surówką z białej kapusty i puree ziemniaczanym;
- Krewetki tygrysie z chorizo i domowym makaronem;
- Pieczony królik z sosem z kopru włoskiego, pasztetem ryżowo-warzywnym i romanesco.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

(przykładowe danie na naszej kuchni - Królik w sosie z czarnej porzeczki)

Dzień dobry,
- Krem z warzyw z kwaśną śmietaną;
- Miruna z ryżem, czarna soczewicą i ragout warzywnym;
- Pasztet z soczewicy i kopru włoskiego na ciasteczkach ryżowych i sałatce z sosem malinowym.
Zapraszamy.

(przykładowe zdjęcie z naszej kuchni)
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
- Krem z warzyw z kwaśną śmietaną;
- Miruna z ryżem, czarna soczewicą i ragout warzywnym;
- Pasztet z soczewicy i kopru włoskiego na ciasteczkach ryżowych i sałatce z sosem malinowym.
Zapraszamy.

(przykładowe zdjęcie z naszej kuchni)

Zegarmistrzowska - Kawiarnia i Restauracja dodał(a) wydarzenie.

W odpowiedzi na liczne pytania zapraszamy wszystkich chętnych na kolejne warsztaty wg. naszego sprawdzonego programu tj. blok szkoleniowo-warsztatowy skierowany do osób zainteresowanych zdobyciem podstawowej wiedzy oraz umiejętności praktycznych w zakresie sztuki zegarmistrzowskiej. Zajęcia odbędą się dzień po dniu w ramach jednego weekendu - zaczynamy w piątek 16-ego marca o godzinie 18:00, kontynuujemy w sobotę od 9:30 i kończymy w niedzielę 18 marca ok. 13:30. Razem ok. 14 godzin warsztatowych. Jest to między innymi ukłon w stronę osób spoza Warszawy, które chciałby wziąć udział - możemy pomóc w znalezieniu noclegu w naszej okolicy.

"PODSTAWOWY KURS WIEDZY ZEGARMISTRZOWSKIEJ DLA KOLEKCJONERÓW I AMATORÓW RZEMIOSŁA ZEGARMISTRZOWSKIEGO"
Przygotowanie merytoryczne, prowadzenie i nauka - zegarmistrz, pasjonat, kolekcjoner, wykładowca i znawca rzemiosła mgr Jan Szymański.

- Kiedy powstał pierwszy zegar mechaniczny?
- Jaka jest ogólna zasada działania mechanizmu zegarowego?
- Po co te wszystkie kamienie?
- Co to jest kotwica, włos, paleta, wychwyt, balans, turbillon, wahnik, etc.?
- Co to znaczy, że mój zegarek ma uszkodzone czopy i czemu tyle trzeba czekać na naprawę?
- Co to jest "pucówa" i jak często powinno sie ją robić?
- Jak poznać, że zegarek był serwisowany?
- Jak otworzyć i zamknąć zegarek w fachowy i bezpieczny sposób?
- Czy można zmienić pasek we własnym zakresie? Jak się do tego zabrać?
- Jak wstępnie ocenić oryginalność zegarka?

Na te i wiele innych pytań uzyskacie odpowiedź w ramach naszego kursu. Poza wiedzą teoretyczną zdobędziecie również wiele umiejętności praktycznych nieodzownych dla każdego kolekcjonera i pasjonata. Naszą ideą jest pełna interakcja z kursantami, jesteśmy otwarci na Wasze pytania, zainteresowania, chetnie skonsultujemy Waszą kolekcję i "popracujemy" na Waszych egzemplarzach, uwzględnimy w programie Wasze pomysły. Każdy uczestnik otrzyma dyplom ukończenia kursu.

Kurs będzie podzielony na trzy sesje po trzy godziny warsztatowe z dodatkowym czasem na indywidualne pytania i konsultacje. Oto generalny program kursu:

Piątek 16.03.2018 godz. 18:00 - 22:00
1. ZAGADNIENIA PODSTAWOWE, RÓŻNE POJĘCIA I DEFINICJE CZASU.
a) Urządzenia do mierzenia czasu - czasomierze;
b) Krótka historia zegarów i zegarków;
c) Podstawowe typy mechanizmów zegarowych
d) Dyskusja, pytania, określenie przez kursantów ich szczegółowych oczekiwań.

Sobota 17.03.2018 godz. 9:30 - 13:00
2. BUDOWA KOLEKCJI.
a) Różne kryteria wyceny-oceny kolekcjonowanych przedmiotów (zegarów, zegarków, czasomierzy, narzędzi zegarmistrzowskich, katalogów, prospeków, literatury, etc.);
b) Podstawowe wyznaczniki zegarów i zegarków oryginalnych;
c) Repliki, podróbki, kompilacje.

Niedziela 18.03.2018 godz. 9:30 - 13:30
3. ZAJĘCIA PRAKTYCZNE
a) Obsługa zegarów i zegarków (zegarki kieszonkowe, naręczne, z naciagiem automatycznym i różnymi komplikacjami - np. chronograf, multikalendarz);
b) Jak dbać o swoją kolekcję - konserwacja bieżąca, przeglądy, naprawy;
c) Nauka prawidłowego posługiwania się mechanizmami nakręcania naciągu (recznego, automatycznego, elektromagnetycznego). Wymiana pasków, bransolet, nauka praktycznej wymiany podstawowych typów baterii, nauka prawidłowego otwierania i zamykania zegarków;
d) Rozdanie dyplomów.

Ponieważ zależy nam na wysokiej jakości kursu liczba uczestników jest ściśle ograniczona do 8 osób. Chętnych prosimy o wpisanie się na listę wydarzenia, decyduje kolejność zgłoszeń. Po wpisaniu się na listę prosze o przesłanie swojego zgłoszenia mailem na adres zegarmistrzowska@zegarmistrzowska.pl wpisując w pole tytuł "kurs" i podając koniecznie kontaktowy numer telefonu.
Nauczeni doświadczeniami z poprzednich edycji bardzo prosimy o przemyślane deklaracje tak aby nie kolidowało to z Waszymi innymi planami.

Cena za cały kurs (3 sesje po 3-4 godziny) wynosi 565zł.

W razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt - 604 773 129 Maciej

W najbliższym czasie przedstawimy program kursu "stg2" dla osób, które ukończyły pierwszy etap. W ten sposób będziemy kontynuować przekazywanie Wam bardziej zaawansowanej wiedzy, kto wie, może są wśród Was przyszli zegarmistrze?

Serdecznie zapraszamy
Jan Szymański i Maciej Wojas
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
Oto nasz czwartkowy LUNCH:
- Zupa porowo - koperkowa;
- Poledwiczka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów podana z opiekanymi ziemniakami i grillowanym bakłażanem i cukinią;
- Gratin z topinamburu z sosem z zielonego groszku i sałatką z roszponki w sosie balsamicznym.
Zapraszamy.

(przykładowe danie z naszego menu degustacyjnego - pierożki z buraka nadziewane kozim twarożkiem z wiśnią i pistacją)
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
Oto nasz czwartkowy LUNCH:
- Zupa porowo - koperkowa;
- Poledwiczka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów podana z opiekanymi ziemniakami i grillowanym bakłażanem i cukinią;
- Gratin z topinamburu z sosem z zielonego groszku i sałatką z roszponki  w sosie balsamicznym.
Zapraszamy.

(przykładowe danie z naszego menu degustacyjnego - pierożki z buraka nadziewane kozim twarożkiem z wiśnią i pistacją)

Dzień dobry,
oto nasz środowy LUNCH:
- Imbirowa zupa z ciecierzycą i pomidorami;
- Pieczone udziki drobiowe z sosem sojowym podane na smażonym ryżu z warzywami;
- Kotleciki z kaszy gryczanej, buraków i pestek dyni podane ze świeżymi sałatami i sosem jogurtowo-ziołowym.
Zapraszamy

(przykładowe danie z naszej kuchni)
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasz środowy LUNCH:
- Imbirowa zupa z ciecierzycą i pomidorami;
- Pieczone udziki drobiowe z sosem sojowym podane na smażonym ryżu z warzywami;
- Kotleciki z kaszy gryczanej, buraków i pestek dyni podane ze świeżymi sałatami i sosem jogurtowo-ziołowym.
Zapraszamy

(przykładowe danie z naszej kuchni)

Dzień dobry,
oto nasz wtorkowy LUNCH:
- Zupa jarzynowa;
- Zraziki wieprzowe z paloną kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami;
- Kaszotto z zielonym groszkiem i kukurydzą.
Zapraszamy.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasz wtorkowy LUNCH:
- Zupa jarzynowa;
- Zraziki wieprzowe z paloną kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami;
- Kaszotto z zielonym groszkiem i kukurydzą.
Zapraszamy.

"Poezja w oknie / okno na Poezję" 🙂 zapraszamy do odwiedzenia naszej witryny 😉 ... Zobacz więcejZwiń

Poezja w oknie / okno na Poezję :) zapraszamy do odwiedzenia naszej witryny ;)

Zapraszamy na Wyjątkową Kolację Walentynkową. Postaramy się Was bardzo pozytywnie, romantycznie zaskoczyć. Tym razem proponujemy wykwintne sześciodaniowe menu degustacyjne, które nasz Szef Kuchni skomponuje z następujących składników:

1.
Burak / ser kozi / wiśnia / pistacja
2.
Soczewica / koper włoski / czerwona cebula / mięta
3.
Łosoś / awokado / truskawka / szampan
lub
Comber sarny / galaretka z ciemnego piwa / popcorn gryczany / kurka / szara reneta
4.
Zielony groszek / krewetka
5.
Tuńczyk / ananas / romanesco / czarna soczewica
lub
Jagnięcina / topinambur / groszek / szałwia
lub
Ser halloumi / papryka / szparagi / czarny ryż
6.
Pana cotta / malina / czarna porzeczka
Gruszka / wino / kardamon / cynamon / czekolada

Jesteście ciekawi jakie niesamowitości z tego wyczarujemy?

ZAPRASZAMY

Do kolacji będziemy serwować białe oraz czerwone wino.

Cena: 180zł / osoba - uwzględnia 3 kieliszki wina dla każdej osoby.

Bardzo prosimy o rezerwację stolików.
... Zobacz więcejZwiń

Zapraszamy na Wyjątkową Kolację Walentynkową. Postaramy się Was bardzo pozytywnie, romantycznie zaskoczyć. Tym razem proponujemy wykwintne sześciodaniowe menu degustacyjne, które nasz Szef Kuchni skomponuje z następujących składników:

1.
Burak / ser kozi / wiśnia / pistacja
2.
Soczewica / koper włoski / czerwona cebula / mięta
3.
Łosoś / awokado / truskawka / szampan
lub
Comber sarny / galaretka z ciemnego piwa / popcorn gryczany / kurka / szara reneta
4.
Zielony groszek / krewetka
5.
Tuńczyk / ananas / romanesco / czarna soczewica
lub
Jagnięcina / topinambur / groszek / szałwia
lub
Ser halloumi / papryka / szparagi / czarny ryż
6.
Pana cotta / malina / czarna porzeczka
Gruszka / wino / kardamon / cynamon / czekolada

Jesteście ciekawi jakie niesamowitości z tego wyczarujemy?

ZAPRASZAMY

Do kolacji będziemy serwować białe oraz czerwone wino.

Cena: 180zł / osoba - uwzględnia 3 kieliszki wina dla każdej osoby.

Bardzo prosimy o rezerwację stolików.

Jeśli chodzi o pierwszą pprzstawke to albo carpachio Albo burak nadziewany optoczony w pistacjach z łezką sosu wisniowego

1 week ago

2 Replies

Polecam tą kawiarnię ,jest pełna fajnego nastroju

1 week ago   ·  1

Komentarze na Facebooku

Dzień dobry,
oto nasz poniedziałkowy LUNCH:
- Chrzanowa zupa-krem z czarnuszką;
- Befsztyk wołowy z cebulką, ziemniakami z pieca i surówką z ogórka kiszonego;
- Sałatka z pieczonymi placuszkami z czerwonej soczewicy z sosem jogurtowo-buraczanym.
Zapraszamy.

(przykładowe danie z naszej kuchni - befsztyk tatarski)
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasz poniedziałkowy LUNCH:
- Chrzanowa zupa-krem z czarnuszką;
- Befsztyk wołowy z cebulką, ziemniakami z pieca i surówką z ogórka kiszonego;
- Sałatka z pieczonymi placuszkami z czerwonej soczewicy z sosem jogurtowo-buraczanym.
Zapraszamy.

(przykładowe danie z naszej kuchni - befsztyk tatarski)

Zegarmistrzowska - Kawiarnia i Restauracja dodał(a) nowe zdjęcia (2).

Dzień dobry,
oto nasze specjalne propozycje na weekend:
- Krem z pieczonych warzyw z oliwą cytrynową z dodatkiem czarnuszki;
- Flaczki wołowe z pomidorami;
- Pieczony królik w delikatnym sosie winnym podany z groszkiem cukrowym i puree ziemniaczanym;
- Duszona noga kaczki podana z czerwoną kapustą, opiekanymi ziemniakami i smażonymi jabłkami z żurawiną;
- Faszerowana suszonymi pomidorami polędwiczka wieprzowa z sosem z chili i gorzkiej czekolady podana z grillowanym ananasem, ciastkiem z żółtej soczewicy i świeżą rukolą.

Z naszego środkowego kranu płynie wspaniałe piwo India Pale Weizen - hybryda niemieckiego pszeniczniaka z lekim amerykańskim IPA przygotowana przez Warszawski browar BAZYLISZEK - POLECAMY.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasze specjalne propozycje na weekend:
- Krem z pieczonych warzyw z oliwą cytrynową z dodatkiem czarnuszki;
- Flaczki wołowe z pomidorami;
- Pieczony królik w delikatnym sosie winnym podany z groszkiem cukrowym i puree ziemniaczanym;
- Duszona noga kaczki podana z czerwoną kapustą, opiekanymi ziemniakami i smażonymi jabłkami z żurawiną;
- Faszerowana suszonymi pomidorami polędwiczka wieprzowa z sosem z chili i gorzkiej czekolady podana z grillowanym ananasem, ciastkiem z żółtej soczewicy i świeżą rukolą.

Z naszego środkowego kranu płynie wspaniałe piwo India Pale Weizen - hybryda niemieckiego pszeniczniaka z lekim amerykańskim IPA przygotowana przez Warszawski browar BAZYLISZEK - POLECAMY.

Czerwona kapusta pycha

1 week ago   ·  1

Komentarze na Facebooku

Dzień dobry,
Oto nasz piątkowy LUNCH:
- Krem z żółtej soczewicy z indyjskimi przyprawami;
- Morszczuk w orzechowej panierce podany na duszonych warzywach z pomidorami i kaszą jaglaną;
- Baba ziemniaczana podana z jajkiem sadzonym i mini marchewkami z wody.
Zapraszamy.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
Oto nasz piątkowy LUNCH:
- Krem z żółtej soczewicy z indyjskimi przyprawami;
- Morszczuk w orzechowej panierce podany na duszonych warzywach z pomidorami i kaszą jaglaną;
- Baba ziemniaczana podana z jajkiem sadzonym i mini marchewkami z wody.
Zapraszamy.

Zegarmistrzowska - Kawiarnia i Restauracja dodał(a) nowe zdjęcia (2).

Dzień dobry,
w związku z rezerwacją całej sali w godzinach 14:30 - 17:00 LUNCH podajemy dzisiaj (czwartek) do godziny 14:00. A oto co przygotowaliśmy:
- Zupa pieczarkowa;
- Grillowana polędwiczka wieprzowa z sosem musztardowym, puree ziemniaczanym oraz surówką z selera naciowego, kapusty pekińskiej i kukurydzy;
- Placki ziemniaczane z humusem z suszonych pomidorów i kwaśną śmietaną.
Oczywiście mamy pyszne pączki własnego wyrobu.
Zapraszamy
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
w związku z rezerwacją całej sali w godzinach 14:30 - 17:00 LUNCH podajemy dzisiaj (czwartek) do godziny 14:00. A oto co przygotowaliśmy:
- Zupa pieczarkowa;
- Grillowana polędwiczka wieprzowa z sosem musztardowym, puree ziemniaczanym oraz surówką z selera naciowego, kapusty pekińskiej i kukurydzy;
- Placki ziemniaczane z humusem z suszonych pomidorów i kwaśną śmietaną.
Oczywiście mamy pyszne pączki własnego wyrobu.
Zapraszamy

Dzień dobry,
Oto nasz środowy LUNCH:
- Krem marchewkowo-imbirowy;
- Kebabczety wołowo-wieprzowo-cielęce z jogurtem, ziemniakami z pieca i surówką z pora;
- Sałatką z grillowanymi pieczarkami.
Zapraszamy.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
Oto nasz środowy LUNCH:
- Krem marchewkowo-imbirowy;
- Kebabczety wołowo-wieprzowo-cielęce z jogurtem, ziemniakami z pieca i surówką z pora;
- Sałatką z grillowanymi pieczarkami.
Zapraszamy.

Dzień dobry,
oto nasz wtorkowy LUNCH:
- Bałkańska zupa z pieczonym rostbefem, wiejską kiełbasą i pomidorami;
- Grillowane wołowe kotleciki w sosie z zielonego pieprzu podane z kaszą gryczaną i surówką z ogórka kiszonego z dodatkiem musztardy francuskiej;
- Placuszki z kukurydzy podane z sosem jogurtowym i sałatka z roszponki.
Zapraszamy.
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasz wtorkowy LUNCH:
- Bałkańska zupa z pieczonym rostbefem, wiejską kiełbasą i pomidorami;
- Grillowane wołowe kotleciki w sosie z zielonego pieprzu podane z kaszą gryczaną i surówką z ogórka kiszonego z dodatkiem musztardy francuskiej;
- Placuszki z kukurydzy podane z sosem jogurtowym i sałatka z roszponki.
Zapraszamy.

Dzień dobry,
oto nasz poniedziałkowy LUNCH:
- Zupa chrzanowa z majerankiem i suszonymi podgrzybkami;
- Tradycyjny de volaille podany z puree ziemniaczanym i surówka z białej kapusty;
- Kaszotto z wolno pieczona dynią, mango i serem feta.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

(przykładowe danie z naszej kuchni - kaszotto w przygotowaniu)
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasz poniedziałkowy LUNCH:
- Zupa chrzanowa z majerankiem i suszonymi podgrzybkami;
- Tradycyjny de volaille podany z puree ziemniaczanym i surówka z białej kapusty;
- Kaszotto z wolno pieczona dynią, mango i serem feta.
Zapraszamy i życzymy smacznego.

(przykładowe danie z naszej kuchni - kaszotto w przygotowaniu)

Dzień dobry,
oto nasz piątkowy LUNCH:
- Zupa brokułowa;
- Pieczony filet z morszczuka pod orzechową panierką podany na risotto szpinakowym z sosem z suszonych pomidorów;
- Krokiety z musem fasolowym podane z sałatką z kukurydzy i sosem jogurtowo-buraczanym.
Zapraszamy.

(przykładowe danie z naszej kuchni)
... Zobacz więcejZwiń

Dzień dobry,
oto nasz piątkowy LUNCH:
- Zupa brokułowa;
- Pieczony filet z morszczuka pod orzechową panierką podany na risotto szpinakowym z sosem z suszonych pomidorów;
- Krokiety z musem fasolowym podane z sałatką z kukurydzy i sosem jogurtowo-buraczanym.
Zapraszamy.

(przykładowe danie z naszej kuchni)

+ There are no comments

Add yours